Cholera jest wywoływana przez zarazki Vibrio cholerae.
Choroba ta jest przenoszona przez zanieczyszczoną wodę, a także żywność. Cholera rozprzestrzenia się głównie poprzez skażoną wodę pitną, lód, w twojej okolicy rozszerzone warzywa, surowe ryby i skorupiaki. Szczególnie podejrzane są produkty spożywcze, a także napoje sprzedawane przez ulicznych sprzedawców.
- Profesjonalne zdjęcie ciężkiej cholery obejmuje: znaczne wodniste rozluźnienie jelit, wymioty i bóle mięśni.
- Cholera eliminuje się całkowicie przez odwodnienie. Podstawą leczenia jest szybkie nawodnienie.
- Światowe trendy w zachorowalności na cholerę nasilały się stopniowo od początku stuleci.
W 2008 roku masowe epizody miały miejsce w Afryce, szczególnie w Zimbabwe i Gwinei Bissau.
Najlepszym sposobem na uniknięcie cholery jest niezwykła ostrożność przy spożywaniu. Środki zapobiegawcze związane z bezpieczną żywnością i wodą mają kluczowe znaczenie dla uniknięcia cholery.
Spożywanie bezpiecznej i czystej (butelkowanej, przegotowanej, filtrowanej lub chemicznie odkażonej) wody, a także przestrzeganie szczegółowych wytycznych dotyczących higieny żywności może powstrzymać zakażenie cholerą. Szczepienie przed podróżą do rodzimych obszarów wyspiarskich za pomocą doustnej inaktywowanej szczepionki przeciw cholerze jest pierwszym, niedrogim krokiem.
Wyjątkowo immunogenna, skuteczna i bezpieczna szczepionka (Ducoral) jest obecnie łatwo dostępna w Polsce. Obecnie żaden kraj nie potrzebuje szczepienia przeciwko cholerze jako problemu dla wpisu Keyword
- cholera, odwodnienie, zapobieganie cholerze, doustna zawiesina szczepionki przeciwko cholerze
- cholera, odwodnienie, zapobieganie cholerze, inaktywowana dentystyczna szczepionka przeciwko cholerze
Cholera to niebezpieczna choroba przenoszona przez bakterie, rozprzestrzeniająca się epidemicznie. Jej głównym objawem jest wodnista biegunka o różnym nasileniu, często o niezrównanej sile, prowadząca do śmiertelnego odwodnienia i zaburzeń elektrolitowych.
Etiologia
Czynnikiem etiologicznym cholery jest przecinek cholery z serogrupy O1 (biotyp klasyczny, a także El Tor) lub serogrupy O139. W zespole serologicznym O1 każdy biotop może być reprezentowany przez trzy serotypy: Ogawa, Inaba lub Hikojima [1, 2, 3, 4, 5]
Patogeneza
Patomechanizm schorzenia związany jest z działaniem enterotoksyny bakteryjnej, która aktywuje cyklazę adenylanową znajdującą się w komórkach nabłonka błony śluzowej jelita cienkiego. Zapobiega się wchłanianiu jonów sodu oraz aktywnemu wydzielaniu chlorków do światła przewodu pokarmowego.
- Wysoki poziom jonizacji w świetle przewodu pokarmowego powoduje osmozę, czyli wnikanie wody do światła jelita.
- Następstwem tego zabiegu jest izoosmotyczne rozluźnienie jelit, które szybko prowadzi do utraty wody i elektrolitów z organizmu [3, „5]
W obrazie histopatologicznym błona śluzowa jelita cienkiego jest niezmodyfikowana, ponieważ problemy mają charakter pożyteczny [6] Ponowny wychwyt wody i elektrolitów w grubej żyle nie jest osłabiony.
Substancja toksyczna cholery (enterotoksyna) jest heksamerem zawierającym jedną aktywną enzymatycznie podjednostkę A, a także podjednostki B odpowiedzialne za wiązanie z receptorami na powierzchni enterocytów.
Możliwe, że po związaniu podjednostek B z receptorami następuje endocytoza, a także substancja toksyczna cholery, podobnie jak niestabilna pod wpływem ciepła enterotoksyna E.j˝coli jest transportowana w endosomach do aparatu Golgiego, a także retikulum endoplazmatycznego.
Następnie podjednostka A jest wprowadzana bezpośrednio do cytozolu i włącza cyklazę adenylylową.
Druga hipoteza zakłada taką bezpośrednią ekspozycję podjednostki A, że może to skutkować odpowiedzią enzymatyczną [2, 3, 5]ď˝rď˝dża infekcja a także obecna sytuacja epidemiologiczna cholery na świecie.
- Zakażenie rozprzestrzenia się drogą fekalno-oralną, czyli drogą pokarmową. Przebiegiem zakażenia jest woda skażona ludzkim kałem, zwykle wodami gruntowymi.
- Dodatkowo drobnoustroje mogą znajdować się w mętnej wodzie w deltach rzek, słonych wodach nadmorskich, portowych, balastowych (ze statków) [2, 3, 5] Warunkiem rozwoju Vibrio cholerae jest obecność NaCl w stężeniu 0,5 — 40%.
W stojącej wodzie nagrzanej słońcem przecinki cholery intensywnie rosną [5] Rośliny, a także zwierzęta wodne, zwłaszcza te z chityną, mogą być zanieczyszczone tym mikroorganizmem. Przecinki cholery mają zdolność tworzenia chitynazy, która ułatwia kolonizację. Niezwykle rzadko zdarza się, że bezpośrednią drogą zakażenia jest osoba chora lub bezobjawowy nosiciel [1, 7]